Belasting

De Belastingdienst

Zorgtoeslag rekeningnummer wijzigen

Als uw rekeningnummer wijzigt, is het belangrijk dat u dat zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de Belastingdienst en contact uwv hierover. Hiermee voorkomt u dat u geld van bijvoorbeeld de zorgtoeslag misloopt doordat het op de verkeerde rekening wordt gestort. U kunt dit het beste en het snelste doen via internet, zo  gaat de wijziging direct in.

Via internet

Als u al zorgtoeslag of een andere toeslag ontvangt, kunt u uw rekeningnummer eenvoudig veranderen op internet. Log in op Mijn Toeslagen en wijzig daar het nummer waarop u betalingen wilt ontvangen. U kunt hiervoor veilig inloggen met uw DigID.

Per post

Heeft u geen toegang tot internet? Neem dan contact op met de Belastingdienst via de Belastingtelefoon. Bel tijdens werktijden naar 0800-0543. Mogelijk kunt u onmiddelijk al uw nieuwe nummer doorgeven. Blijkt dat niet mogelijk, dan krijgt u een formulier thuisgestuurd. Als u dit invult en opstuurt naar de Belastingdienst, wordt uw rekeningnummer gewijzigd zodra het formulier ontvangen en verwerkt is.

Kinderopvang toeslag berekenen

Sommige zaken die gerelateerd zijn aan de belasting zijn ervoor gemaakt om u financieel te ontzien, en om de Nederlandse economie te ondersteunen. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld een toeslag mogelijk gemaakt op kinderopvang. Hierdoor zijn er meer mensen in staat om te werken, omdat kinderopvang vaak een enorme financiële belasting is. Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt, hangt ten eerste af van uw inkomen (zoals vrijwel alle zaken die met belasting te maken hebben). En ten tweede hangt het af van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. U komt in aanmerking voor deze toeslag als u werkt, als u een opleiding volgt, of als u een traject volgt om de kans op werk te vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verplichte inburgeringscursus of een re-integratietraject. Bovendien moet uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaan. Al deze aan belasting gerelateerde zaken kunt u online berekenen. Mocht u nu meer willen weten over andere toeslagen, zoals uitkeringen neem dan met het uwv contact op.

Zorgtoeslag studenten aanvragen

Belasting is iets wat iedereen moet betalen. Net als zorgpremie, omdat het in Nederland nu eenmaal verplicht is om minimaal een basispakket af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Dit is natuurlijk een financiële belasting voor ieder individu, maar vooral voor een student. De overheid is daarvan op de hoogte, en daarom bestaat er een zorgtoeslag. Om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag, moet je een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben, je moet minimaal 18 jaar zijn, en je jaarinkomen moet lager zijn dan €33.743. Dit is exclusief je studiefinanciering. Alle aanvragen voor zaken die met de belasting te maken hebben, kunnen tegenwoordig nog met een papieren formulier ingediend worden. Echter, als je internet hebt, wordt het altijd aanbevolen dit online te doen. Met je Digi-D kun je op de website van de belastingdienst deze aanvraag doen, evenals alle andere zaken die met belasting te maken hebben.

Zorgtoeslag jongeren

Veel jongeren zien op tegen het regelen van hun belasting en toeslagen. Ze vergeten hun belasting terug te vragen, of ze vergeten hun zorgtoeslag of huurtoeslag aan te vragen. Dit gebeurt onder jongeren erg vaak, terwijl het eigenlijk niet eens moeilijk is om te regelen. Snij jezelf daarom niet in de vingers en maak gebruik van de voordelen die de belasting kan opleveren! Bij de Belastingdienst kun je tegenwoordig alles gemakkelijk online regelen, en dat gaat ook nog eens lekker snel vergeleken bij vroeger, toen je altijd nog wekenlang moest wachten tot de formulieren opgestuurd waren. Of je zorgtoeslag kunt ontvangen, en hoeveel, hangt natuurlijk af van je inkomen. (Als dit een bijbaantje, of vakantiewerk was, kun je hier vaak ook nog eens de belasting van terugvragen!) Bereken daarom altijd zo snel mogelijk hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen, en regel alle zaken goed die met belasting te maken hebben.

Veel mensen vullen hun belastingaangifte zelf in. Dat is vaak makkelijk te doen, vooral omdat de Belastingdienst steeds meer gegevens al heeft ingevuld. Toch kan het zijn dat het u met een vraag zit, of het moeilijk vindt om de aangifte in te vullen. Dan zijn er gelukkig een aantal mogelijkheden om gratis belastingadvies te krijgen:

  • Als u een eenvoudige vraag heeft, kunt u gratis bellen met de Belastingtelefoon. Doordeweeks is deze van 8.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds (op vrijdag tot 17.00 uur) te bereiken op 0800-0543. In maart is de dienst zelfs langer geopend en ook in het weekend om u te helpen met het doen van uw aangifte.
  • U kunt ook een afspraak maken met een Belastingkantoor in uw regio. Daar kunt een gratis invulhulp krijgen die u helpt en adviseert. Maak daarvoor eerst een afspraak via de Belastingtelefoon.
  • Studenten Fiscaal Recht, Fiscale Economie en Accountancy willen u ook graag kosteloos en vrijblijvend helpen. Hiermee doen zij ervaring op die later handig is bij het solliciteren. U kunt hiervan gebruik maken door contact op te nemen met een zogenaamde Belastingwinkel in uw (universiteits)stad. Er zijn belastingwinkels in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Groningen.
  • Bijna alle vakbonden hebben een dienst die leden helpt met hun aangifte en belastingadvies bent. Ook ouderenbonden bieden vaak deze diensten aan. U moet dan wel lid zijn van een dergelijke organisatie. Het advies is dan meestal gratis.