Historie van de Marathon

De marathon is de ultieme test van jezelf en je lichaam. Door de eeuwen heen is de marathon een manier geweest om lichamelijke kracht te demonstreren, niet in de laatste plaats aan jezelf als loper. Het bijzondere aan de marathon is het feit dat je deze lange afstand af kunt leggen zonder een topsporter te zijn. Aan de andere kant kan een professioneel atleet niet zomaar een marathon volbrengen. Naast fysieke kracht en uithoudingsvermogen speelt doorzettingsvermogen en het besef van je eigen kunnen een belangrijke rol. Hoe is de marathon ontstaan, en waarom is het tot op de dag van vandaag zo’n bijzonder evenement?

Overwinning van Athene

In 490 voor Christus behaalde de Atheners een overwinning onder leiding van generaal Miltiades op de Perzen. De Griekse soldaat Pheidippides werd van Marathon naar Athene gestuurd om het goede nieuws over te brengen. Postduiven bestonden in die tijd blijkbaar nog niet. Pheidippides rende van Athena naar Sparta om hulp te vragen bij de Spartanen. Die hadden geen interesse waarop Pheidippides terug moest rennen naar Athene, vervolgens ging hij in één ruk door naar Marathon. Toen de overwinning uiteindelijk daar was ging hij weer terug naar Athene.

Deze glorieuze tocht heeft helaas wel een treurige conclusie; na het uitspreken van de legendarische woorden “verheug u, wij hebben gewonnen” viel hij dood neer vanwege een zonnesteek. Diverse historici twijfelen of deze tocht en het daarop volgende overlijden echt heeft plaatsgevonden. Ze zijn het wel eens dat Pheidippides er goed aan gedaan had meer water te drinken en een parasol had moeten dragen.

De marathon keert terug

Het zou tot de negentiende eeuw duren tot Pierre de Coubertin startte met de Olympische Beweging, een initiatief om een groots sportief evenement op te zetten. Bij dit evenement werden de klassieke idealen uitgelicht zoals die in de Griekse tijd zouden bestaan. Daarbij was er een hardloopwedstrijd over een lange afstand die het uiterste van de atleten zou vergen. In 1896 werd de eerste marathonloop opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Griekenland.

42 kilometer en 195 meter

De legendarische afstand van de marathon werd voor het eerst vastgesteld tijdens de vierde Olympische Spelen van 1908 in Londen. Het Britse Koninklijk huis verzocht om af te wijken van de oorspronkelijke afstand van 25 mijl naar 26 mijl. Deze afstand leek veel op de afstand bij de eerste Griekse marathon van 42 kilometer en 195 meter. Dit was de afstand tussen de start bij Windsor Castle tot aan de finish bij de koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen. De daarop volgende Olympische Spelen werd wederom afgeweken van deze afstand tot twaalf jaar later deze afstand officieel en internationaal werd vastgelegd.

De marathon is een grote inspanning

Een topatleet zal slechts enkele malen per jaar een volledige marathon afleggen vanwege de belasting op het lichaam. Alleen dan kunnen zij een gemiddelde snelheid behalen van twintig kilometer per uur. Naast spierkracht, uithoudingsvermogen en een gebalanceerd dieet speelt de motivatie van de marathon loper een grote rol. Vele ondernemers trachten een marathon te lopen, als een soort bevestiging dat zij in staat zullen zijn ook zakelijk hun doel kunnen bereiken. Maar in de eerste plaats omdat men een persoonlijke overwinning wil behalen, een bewijs van doorzettingsvermogen. Shandar Kooij is bijvoorbeeld zo’n ondernemer.

Beste marathonlopers in de wereld

De snelste Nederlandse marathonloper was Kamiel Maase die in 2007 een tijd van 2:08.21 wist neer te zetten in de marathon van Amsterdam. Bij de vrouwen is dit Lornah Kiplagat die in 2003 in 2:23.43 de marathon van New York liep. De Keniaan Dennis Kimetto is de wereldrecordhouder marathonlopen met een tijd van 2:02.57 die hij wist te lopen in 2014 tijdens de marathon van Berlijn. De Britse Paula Radcliffe heeft sinds 2003 het wereldrecord voor dames in handen met een tijd van 2:15.25. Omdat niet elk parcours gelijk is wordt deze gemeten door een officieel parcoursmeter.

Persoonlijke overwinning

Voor vele marathonlopers gaat het niet om de snelste tijd maar om het uitlopen van de marathon. Het is een strijd tegen jezelf, het verleggen van je grenzen. De grootste Nederlandse marathons vinden plaats in Amsterdam en Rotterdam met ongeveer 12.000 marathon lopers. De New York City Marathon trekt de meeste lopers met een record van ruim 50.000 marathon lopers in 2013. Bij de World Marathon Majors wordt een hoofdprijs van 500.000 dollar toegekend.

Een marathon  loop je niet zomaar, daar gaat een intensieve training aan vooraf. Het is wel een opgave die niet-professionele atleten ook kunnen volbrengen waarmee het een uitdaging is voor vele amateur sporters over de hele wereld. Lopen van Marathon naar Athene en weer terug is niet meer nodig, en een zonnesteek oplopen kan gelukkig ook worden voorkomen. Het blijft wel een echte overwinning om de marathon uit te lopen, al is het maar één maal in een mensenleven. Kijk op http://shandarrobertkooij.blogspot.nl voor meer informatie over Shandar Kooij en zijn persoonlijke overwinning of op: http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/sport/artikel/3776564/shandar-kooij-haalt-de-eindstreep-van-marathon-new-york.aspx